Nostalgia nuntilor de demult vs nuntile moderne de astazi

Vorbind despre nunti, cred ca rareori ne amintim cu exactitate meniul de la sala de nunta. Cu toate acestea, un accent important se pune pe ceea ce se gaseste in farfuriile nuntasilor, multi miri alegand sa cheltuiasca adevarate averi cu pretul unui meniu sofisticat de nunta, considerand ca e mai putin improtanta o formatie nunta prestigioasa, spre exemplu.

Romanul se stie de cand lumea ca este un gurmand inrait, astfel ca multi mireni aleg sa nu manance ore bune inainte de marele banchet, sau prefera sa se infometeze pentru a ingurgita cat mai multe bucate de la restaurant. Evident ca nu este deloc sanatoasa o asemenea tehnica, plus ca rateaza astfel dansurile si provocarile artistice ale diverselor formatii nunta care intretin atmosfera, dar romanul traditional prefera sa stea cu burta plina dupa masa, decat sa joace pe stomacul gol, sau chiar sa-i chioraie matele in pauza dintre dansuri.

Pe de alta parte insa, si meniul ce contine grade conteaza la fel de mult. Cu cat mai alcoolizat, cu atat mai impresionant, asa incat s-a ajuns sa se angajeze barmani anume specializsati in servirea de cocktailuri mai mult sau mai putin cunoscute, care mai de care cu denumiri mai sofisticate, asa incat prea putin mai conteaza repertoriul detinut de o formatie nunta Bucuresti, atat cat exista chelneri la cheremul nuntasilor, care sa le reumple paharele inca dinainte de a le goli in totalitate.

Din pacate, cam asa arata scenariul trist al unei nunti traditionale, in care se pune mai mult accentul pe alimente si nu pe programul cultural-artistic. Degeaba mirii alearga dupa formatii nunta Bucuresti pe care sa reuseasca sa le convinga sa vina sa le incante nuntasii, ca acestia vor fi prea plini de merinde pentru a mai dansa in acorduri de vals, de tango sau alte feluri de dansuri de societate. Acesta este un semnat de alarma referitor la calitatea colectivitatii de la nunta !

Artisti precum cei din formatia Bucuresti vor face tot ceea ce le sta in puteri pentru a satisface gusturile tuturor celor prezenti, insa acest efort nu va fi apreciat la adevarata sa valoare atat timp cat e mai improtant snitelul de la aperitiv sau gratarul de la felul principal si nu interpretarile live ale unor nume sonore din muzica romaneasca si cea internationala. E greu de conceput ca munca titanica a unor maestri vocali si/sau instrumentisti risca sa treaca neobservata si sa nu fie aplaudata, nuntasii fiind prea preocupati cu mancarea si cu bautura. In viata nu trebuite trait pentru a manca, ci invers, motiv pentru care ar fi chiar recomandat sa incercam sa strangem amintiri frumoase, de care sa ne amintim peste ani, spre exemplu cine a cantat si ne-a incantat, pe ce melodii am dansat, cu cine am incins o hora, cine a dansat amuzant la „Trenuletul” si nu cat de rece sau cald a fost cotletul sau cat de pline de orez au fost sarmalele. Sunt si acestea chestiuni improtante, care deseori influenteaza cinstea la nunta, dar sa nu exageram, nu sunt o prioritate in functie de care sa alegem sau nu sa insotim tinerii miri in cea mai improtanta zi din viata lor.