S-a contramandat nunta – platesti sau nu platesti ?

Sentimentele sunt schimbatoare, chiar daca de multe ori ne intrecem in juraminte, care mai de care mai sustinute cu argumente graitoare cum ca trainicia lor este aidoma muntilor, pe care nu poti sa-i urnesti din loc. Totusi, chiar daca se ajunge la casatorie, chiar daca s-a si platit arvuna pentru respectiva formatie nunta dorita sa cante in ziua receptiei, nu intotdeauna oficializarea casatoriei are loc, din varii motive, uneori necunoscute nici chiar de catre protagonisti.

Va vine greu sa credeti, dar cu siguranta ati auzit de cel putin un astfel de caz, in care el sau ea se razgandeste in privinta casatoriei, fie iniante de nunta, fie chiar in ziua marelui eveniment. In timp ce o formatie nunta Bucuresti care tine la prestanta ei se pregateste si isi face repetitia finala, mirele sau mireasa isi suna viitorul fost partener de viata si il anunta ca planurile se contramandeaza, ca nu va mai avea loc nicio nunta si ca ii pare rau de situatie, dar ca mai bine acum, decat sa se decida in fata unui avocat de divorturi. In breasla mai marilor formatii nunta Bucuresti exista bancuri si glume pline de subinteles in astfel cazuri, insa nici macar artistii nu se mai mira atunci cand primesc un telefon tarziu in noapta dinaintea evenimentului ca sunt liberi de contract. Ei, impreuna cu managerul, stau foarte linistiti, caci chestiunile pecuniare oricum se vor rezolva, chiar daca munca lor in sine nu va mai ajunge sa fie prestata. La telefon astfel de discutii nu-si au rostul, familia trebuie lasata sa isi rezolve problemele, dar dupa aceea un reprezentant al mirilor, daca acestia nu mai sunt in stare, trebuie sa se prezinte si sa aiba o intrevedere cu managerul pentru a incheia socotelile banesti.

Se pune deci problema platirea totala sau partiala a membrilor din formatia Bucuresti intr-un astfel de caz. Cred ca deja e de la sine inteles ca iasa din ecuatie neplatirea profesionistilor din pricina razgandirii mirilor. Cele mai multe formatii nunta, prevazatoare, in contract insereaza o astfel de clauza, care sa solutioneze eventualele discutii in caz de contramadare, fie din pricina unei parti, fie a celelilalte. Asa este cel mai simplu si mai elegant, insa, in caz contrar, se poate merge la mica intelegere.

Mai mult ca sigur familiei, deranjata de contextul in care se afla, rusinata de contramandarea planurilor, de reactiile invitatiilor care isi pregatisera deja costumatia de nunta, va fi irascibilasi se va intelege mai greu cu impresarul formatiei decat a reusit initial sa comunice in momentul contractarii. Sau se prea poate ca familia sa fie atat de necajita de situatie incat sa plateasca tot, fara sa comenteze, fiind si ea rezonabila si admitand faptul ca tinerii au stricat planurile tuturor, dar ca nu se pot sustrage de la obligatiile pecuniare asumate dinaintea nuntii. Oricum se vor solutiona lucrurile, un lucru e sigur: formatia Bucuresti va fi platita, total sau partial, in functie de clauzele contractuale si, in lipsa stipularii acestora, in functie de negocierile dintre parti. Asadar, chiar daca va razganditi si nu mai vreti sa va casatoriti, sa nu credeti ca schimbarea de planuri nu costa, pe langa victimele colaterale afectate emotional !