Nunta cu sau fara cinste ?

Din nefericire pentru importanta evenimentului, nunta cel mai adesea e pusa intr-un context financiar care initial prezinta mirii falimentari, dupa care, pe parcursul unei seri, incep sa-si puna pe picioare o viitoare afacere. In traducere, odata stransa cinstea de la nunta, dupa ce acea formatie nunta arvunita anunta colectarea “taxelor”, mirii incep sa faca mental calculi si sa isi imagineze cam cat de profitabila le-a fost nunta. Evident, o formatie nunta Bucuresti care are deja experienta in acest domeniu si care stie cand sa plaseze strategic strangerea darurilor de nunta, la cererea mirilor, poate striga cinstea, apeland astfel la simtul rusinii mesenilor, carora de multe ori li se forteaza mana sa dea mai multi bani in plic decat si-au calculat ei de acasa, cand s-au inteles in familie cat vor cinsti la nunta.

Astfel, dupa ce intreaga seara atmosfera de petrecere este intretinuta cu melodii din repertoriul diverselor formatii nunta, care mai de care mai pricepute in adaugiri la text si interpretari, vine un moment prestabilit in care petrecerea e cam pe terminate si tot omul care merge la o nunta la care se cinsteste stie ca trebuie sa scoata banii din buzunar. In cazul in care acest moment al nuntii nu este suficient de evident, deseori pe masa se aduc plicuri si pixturi, astfel incat nimeni nu mai poate da inapoi si nu se poate sustrage de la cotizatie.

Unii spun ca e un obicei foarte urat, la noi, la romani, ca formatia Bucuresti invitata sa cante la nunta sa strige cinstea. Altii sunt de parere ca in felul asta nuntasii sunt motivati sa se intreaca intre ei care pune mai mult, poate si de rusinea de a nu cinsti mai slab ca restul comesenilor. Oricum ar fi, majoritatea nuntilor de la noi din tara continua sa fie cu cinste, cu sau fara strigarea acesteia. Mai nou, sunt unii care prefera sa se lipseasca de banii dati in ideea intrajutotarii tinerilor la inceput de drum in viata lor noua, impreuna. Acestia scriu clar pe invitatie faptul ca nu se asteapta cinste, dar invitatii de asta data aduc daruri la propriu atunci, deci de acasa omul tot vine cu cate o mica atentie, iar alegerea ei este o cu totul alta poveste, la fel de chinuitoare precum umplerea plicului.

Pana la urma, nici nu stii cum e mai bine la procedezi, caci e complicata treaba si daca esti mire-gazda si daca esti nuntas. Totusi, toata lumea cred ca e de acord ca, din multitudinea de formatii nunta Bucuresti, important e sa alegi una care sa stie sa incinga atmosfera, sa scoata oamenii pe ringul de dans si sa faca in asa fel incat momentele stanjenitoare sa fie mascate pe parcursul nuntii, iar personajele principala, mirii si parintii acestora, sa treaca cu brio peste avalansa de emotii care ii incearca pe fiecare in parte in ziua cea mare. La final, dupa ce omul pleaca de la restaurant, sta si analizeaza calitatea timpului, se gandeste daca s-a simtit bine, daca a fost muzica pe gustul sau, daca a putut sau nu socializa cu vecinii sai, prea putini mai sunt aceia care stau sa numere sarmalele din farfurie, cate au fost, daca au avut sau nu orez sau alte mojicii pe care ne bucuram azi ca nu le mai intalnim la tot pasul la nuntile din capitala.